Vážený priatelia.Je to novinka, že mám vela banerov a odkazov na.mojej web - stránke.Som Váš Affiliate partner (publisher) 

50516197c8_61782829_o2.png

PONUKY SU AKTUALNE - pozrite-prelistujte- nájdete tu naozaj všetko čo potrebujete -urobte si radosť - vyberte-užite. Prajem Vám krásný optimistický rok,aby sa Vám všetko splnilo a darilo




Krasa.cz
Buďte neodolatelná! Nejširší sortiment výrobků pro vaši krásu.
www.krasa.cz
Hodinky.cz
Vybírejte z několika tisíců modelů značkových hodinek se slevou 40 – 60%!
www.hodinky.cz
Parfemy.cz
Největší parfumerie s nabídkou značkových parfémů za bezkonkurenční ceny.
www.parfemy.cz
Prozdravi.cz
Chraňte své zdraví! Široký sortiment přírodních produktů ihned k dodání.
www.prozdravi.cz

KLIK

KLIK a vyhraj,skus štastie

Krasa.cz
Buďte neodolatelná! Nejširší sortiment výrobků pro vaši krásu.
www.krasa.cz
Hodinky.cz
Vybírejte z několika tisíců modelů značkových hodinek se slevou 40 – 60%!
www.hodinky.cz
Parfemy.cz
Největší parfumerie s nabídkou značkových parfémů za bezkonkurenční ceny.
www.parfemy.cz
Prozdravi.cz
Chraňte své zdraví! Široký sortiment přírodních produktů ihned k dodání.
www.prozdravi.cz
Sperky.cz
Vybírejte z tisíců originálních šperků od světoznámých značek!
www.sperky.cz
Modnidoplnky.cz
Kabelky, šály, rukavice, kravaty a další modní doplňky za skvělé ceny. Na detailech záleží!
www.modnidoplnky.cz

Zahraj - KLIK a vyhraj,skus štastie

smahu počasie





120-x-90-tmavy-slevovy-portal-postovne-zdarma-vychytavky-slevy-nejlepsi-ceny-levne-zbozi.jpg

KLIK a vyhraj,skus štastie

klavesnice-pro-ipad-160x600-.gif
Rolclub Money Making Forum
banner160x600-drzak-kolo3.gif
ako-schudnut-z-brucha-zadarmo-na-vysku-160-zdarma.png
70b16c2370fc634c531b6e3f196fd648.gif
kurz-160x600.png

Šelmi-krásné-fascinujucé aj Banérové ponuky.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt gif png welcome

Mačkovité šelmy

Všetky mačkovité šelmy si zasluhujú pomenovanie mačka - majú okrúhlu hlavu, chrup dokonale prispôsobený mäsitej potrave, štíhle, ušľachtilé telo a okrem geparda vtiahnuteľné ostré pazúry, ktoré sú obávanejšou zbraňou ako očné zuby. Obdarené sú vynikajúcim zrakom a sluchom. Mačkovité šelmy lovia najmä za súmraku, či v noci. Pomaly, ticho a prerušovane sa zakrádajú do tesnej blízkosti koristi, zvyčajne ani nie na 20 metrov od nej.
Musia ju zraziť po pár skokoch, inak im korisť, často rýchlejšia a vytrvalejšia, unikne. Iba gepard sa spolieha na svoju výnimočnú rýchlosť a nádejnej koristi sa ukáže skôr. Keď je asi v 50-metrovej vzdialenosti od nej, začne pomaly klusať. Vtedy sa zver, zvyčajne antilopa, pustí do behu a gepard akceleruje. Vďaka dlhým a rýchlym skokom dosiahne rýchlosť až 100 km/h a dokáže ňou utekať až 500 m.
Lev loví úplne inak ako ostatné mačkovité šelmy - nie osamote, ale vo svorke. Na love sú častejšie samice. Svorka levov obkľúči zver a zahatá jej únikovú cestu. Voľným okom takmer nemožno postrehnúť geparda prikrčeného na okraji húštiny či leoparda alebo jaguára ukrytého na strome.

Nenápadnosť je prvoradou prednosťou útočníka a tieto šelmy za ňu vďačia práve svojmu sfarbeniu.
 Gepard štíhly sa odlišuje od ostatných veľkých mačkovitých šeliem drobnou hlavou, neúmerne dlhými nohami a škvrnami, ktoré nevytvárajú na srsti kruhy. Hoci sa jaguár americký podobá leopardovi škvrnitému, má trochu väčšiu hlavu a kratšie nohy. Oba druhy majú škvrny tvoriace kruhy, u jaguára o niečo väčšie ako u leoparda. Tiger je najsilnejšou mačkovitou šelmou.
Vládne v ázijských džungliach a v lesoch na Ďalekom východe. Bengálsky poddruh tigra, žijúci v tropickej Ázii, sa v najväčších horúčavách rád chladí v tieni hustého krovia. Malé mačkovité šelmy sa líšia od svojich veľkých príbuzných aj správaním - nerevú, pri požieraní potravy neležia, ale sedia na zadných nohách a potrpia si na dokonalú čistotu podobne ako mačka domáca.
 Patria medzi ne mnohé mačky s jednofarebným, pásovaným či škvrnitým kožuchom a zopár väčších šeliem ako rys ostrovid, serval stepný či puma americká.

Medzi najznámejšie mačkovité šelmy patrí: lev, gepard, leopard, jaguár, tiger, puma, rys, ocelot, mačky, serva
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Potravové správanie patrí medzi základné životné potreby a aktivity v celej živočíšnej ríši. Jednotlivé druhy sa formou získavania potravy veľmi odlišujú. Vyhľadávanie potravy je väčšinou rôznorodejšie, premenlivejšie a zložitejšie ako samostatné konzumovanie už získanej potravy. Ide o pravidelne sa opakujúce správanie v rôznych intervaloch.
S potravinovým správaním úzko súvisia aj formy správania spojené s metabolizmom. Tieto prejavy sú charakteristické pre každý druh, pričom možno pozorovať aj vnútrodruhové pohlavné a vekové zvláštnosti. Vylučovanie exkrementov je súčasne pachovým značkovaním teritória a má dôležitý význam aj pri ritualizovanom zatrieďovaní jedincov do hierarchických vzťahov v sociálnych skupinách.
 Jedince sa o potrave navzájom informujú rôznymi pachovými, optickými alebo akustickými signálmi. Dôležitý význam má potravové správanie v súvislosti s rodičovskou starostlivosťou tých živočíšnych druhov, ktoré
zabezpečujú potravu pre svoje mláďatá v ranom veku.
 

Kozmetika-vyber-vynikajucej ponuky

Výsledok vyhľadávania obrázkov
Bylinožravce spotrebujú veľké množstvo zelenej potravy a tak väčšinu času trávia pasením sa.Keď zožerú všetku rastlinnú potravu v jednej oblasti, prejdú do ďalšej. Mäsožravce požierajú zvieratá ktoré sa pohybujú, takže ak chcú prežiť musia byť dobrými lovcami. Aj zvieratá ktoré sú lovené, musia byť schopné odraziť útok alebo uniknúť, aby prežili.
Vzťah medzi lovcom a loveným sa ustavične mení. Niekedy lovec vyhrá a uchytí korisť, inokedy sa zas koristi podarí uniknúť pred lovcom. Každý dravec či šelma má svoj vlastný spôsob lovu. Niektoré lovia samy, kým iné vo svorkách. Sú šelmy, ktoré svoju obeť uštvú, ďalšie ju napadnú zo zálohy alebo ju vlákajú do pasce.
Využívajú pritom rýchly beh a náhle skoky, pohybujú sa veľmi ticho a pri lovení využívajú moment prekvapenia koristi.

Mäsožravce predstavujú rozmanité druhy adaptácie a špecializácie v metódach útoku, vzhľadu a správania. Lovené živočíchy zase používajú všetky možne triky aby svojho prenasledovateľa zmiatli, keď samy nie sú schopne sa ubrániť.
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Levy
Žijú v skupinách ktoré tvoria jednu rodinu. Svorka je asi 30- členná a vedie ju dominantný samec. Teritóriu,
ktoré ovládajú je okolo 100 km2 . 

Sú to jediné mačkovité šelmy, ktoré praktizujú kolektívny lov. Na love sa zúčastňujú levice, samce sporadicky.
Všetky samice sú príbuzné. Keďže lovia v skupine dokážu usmrtiť aj väčšie zvieratá. Vytypujú si jedinca, zväčša mláďa, ale aj dospelého jedinca v stáde. Najprv sa nebadane priblížia k svojej obeti a tú sa pokúšajú oddeliť od
stáda. Potom ju prenasledujú. Hoci sú levy ťažkopádne zvieratá majú v labách obrovskú silu, ktorou dokážu zložiť aj dospelú zebru.
Rozhodujúci úder zasadia ostrými trhákmi, ktorými sa zahryznú do krku koristi, až kým neskoná. Keďže levy žijú v prísnej hierarchií ako prvý sa príde nažrať dominantný samec, po ňom samice a nakoniec mláďatá.

Potravu levov tvoria bylinožravé živočíchy saván ako antilopy, gazely, zebry, pakone.. Zebry dokážu pred dravcom
bežať rýchlosťou až 65 km za hodinu.
Výsledok vyhľadávania obrázkov
babickinazahrada
Pomáha im pruhované čierno-biele sfarbenie, ktorým mätú prenasledovateľov. Mláďatá sa držia v strede stáda preto majú levice ťažšiu úlohu dostať sa k nim. Zebry žijú často v blízkosti stád pakoňov. Stáda pakoňov majú často až niekoľko tisíc jedincov. Levice si trúfnu i na byvola. Niekde príde za obeť aj mláďa žirafy, ktoré nasýti celu svorku.
Tigre
Sú to najväčšie a najsilnejšie mačkovité šelmy na svete. S chvostom merajú aj 3 metre a vážia okolo 250 kg až 350 kg. Žijú samotársky, okrem obdobia kedy má samica malé. Teritórium si značia močom.

Tigre lovia zvieratá každého veku a fyzickej kondície, najčastejšie má ich korisť hmotnosť od 50 do 200 kg .
Potravu tvoria hlavne antilopy, svine bradavičnaté, ďalej jelene či dobytok. Vďaka svojej veľkosti si trúfnu i na byvola.

Tigre sa pri love spoliehajú na svoj zrak a sluch. Lovia v noci, pričom v slabom svetle vidia asi šesť krát
lepšie ako človek. Orientovať sa v tme im pomáhajú aj hmatové fúzy.
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Na korisť striehnu, až kým sa nepriblíži na vzdialenosť 12 metrov, pritom sa nepozorovane zakrádajú. V tom im
pomáha pásavé sfarbenie, ktoré poskytuje tigrovi v lesnom prostredí plnom tieňov dokonalé maskovanie Nasleduje
bleskový útok a niekoľkými dlhými skokmi korisť dolapia. Usmrcujú ju zahryznutím do šije (zlomí jej väzy) alebo do krku (udusí ju).
Ak ju ulovia na otvorenom priestranstve, odtiahnú ju do ústrania. Ako prvé zožerú zadné časti. Korisť žerú zvyčajne pri vode, pretože pri žraní potrebujú často piť. Na posedenie skonzumujú 20 – 35 kg mäsa a takýto obed im vystačí na niekoľko dní.
Po hodine tiger zakryje pozostatky koristi konármi i trávou a takto ju ochráni pred nevolanými hosťami..

Ľudí napáda len malá časť tigrov. Stáva sa to pri ochrane mláďat a v momente prekvapenia pri náhodných stretnutiach. Niektoré tigre sa však niekedy stávajú ľudožrútmi. Najmä vtedy, ak sa ich teritória zmenšujú, ubúda ich prirodzenej koristi
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Leopardy
Ladné a silné mačkovité šelmy, žijúce samotárskym životom. Hranice svojho životného priestoru si značia pachovými značkami a hlasným revom. Ich vrčanie niekedy znie ako pílenie hrubého dreva. Leopard váži asi 60 kg a tela ma
dlhé okolo 1,5 metra.
Pri striehnutí na korisť ich dobre maskuje škvrnitá srsť. Jedince žijúce v lesoch majú tmavšie sfarbenie s väčším množstvom škvŕn, aby v tienistom prostredí lepšie splývali s pozadím Často odpočívajú v tieni pod skalami alebo vysoko v korunách stromov, presne tam, kde chodia aj opice - ich prípadná korisť.
Leopardy lovia aj vtáky, zajace, diviaky bradavičnaté a malé antilopy. Lovia v noci. Ležiac na konári trpezlivo striehnu. Pri skoku na korisť im veľmi dlhý chvost (meria približne 65 cm)
pomáha udržiavať rovnováhu.
 Korisť usmrcujú zahryznutím do hrdla, alebo tak, že jej zlomia väzy. Veľké zviera môžu žrať aj niekoľko dní. Leopardy majú silné nohy a ostré pazúry. Dokážu vyliezť na strom aj s veľkou zdochlinou v papuli. Stromy používa ako „komoru“. do ktorej si odnášajú obeť z dosahu mrchožrútov (supy, hyeny, ... ).
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Gepardy
Gepard je najrýchlejší živočích žijúci na afrických savanách a zároveň najrýchlejší suchozemský živočích. Dosahuje rýchlosť až 115 km za hodinu. Tajomstvo obdivuhodnej rýchlosti geparda spočíva v jeho mimoriadne pružnej chrbtici.
Keď sa gepard plnou rýchlosťou rúti po savane, jeho chrbtica pracuje ako pružina. Na krátku vzdialenosť dokáže šprintovať rýchlosťou výrazne prevyšujúcou sto km za hodinu. Po 20 sekundách však musí zastaviť, lebo sa priveľmi zohreje. Samice žijú samotársky alebo so svojimi mláďatami, samce vytvárajú malé skupinky.

Gepardy sa pri love spoliehajú na svoju rýchlosť. Gepardy lovia malé antilopy a gazely Thomsonove. Tie sa v snahe uniknúť pred gepardom krútia a vrtia. Aj ony sú výbornými bežcami. Obľúbenou korisťou gepardov sú aj pakone. Pakone hľadajú bezpečie vo veľkom množstve, pohybujú sa totiž v obrovských čriedach.
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Gepard si zvyčajne najprv vyhliadne jedno zviera a skokom sa vrhá do stredu stáda. Stádo sa síce rozpŕchne, no gepard prenasleduje svoju obeť ďalej. Keďže nevydrží dlho bežať veľkou rýchlosťou, korisť chytí len vtedy ak s ňou udrží tempo niekoľko prvých sto metrov. Gepardy sú úspešní iba pri polovici svojich lovov
Potom zviera zrazí a zahryzne sa mu do krku, aby ho usmrtil. Tak musí chvíľu odpočívať, pretože je zadychčaný a prehriaty. Keď sa trocha ochladí, rýchlo sa poriadne nažerie, aby mu korisť neukradli levy, hyeny alebo supy.

Gepardy nemajú zaťahovateľné pazúry, takže pri behu im poskytujú záber ako bežecké tretry.
Dlhým chvostom udržiavajú pri vysokých rýchlostiach rovnováhu. 

Gepardy lovia na savanách, kde sa delia o korisť s levmi, leopardmi a ďalšími predátormi. Aby s nimi nemuseli priamo súťažiť, lovia a žerú skôr cez deň, v čase, keď sa iné predátory zväčša radšej skrývajú pred páliacim slnkom. Levy a leopardy lovia najmä v noci.
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Záver
Veľké mačkovité šelmy - levy, tigre, gepardy a leopardy patria medzi najobávanejších lovcov saván. Môžeme ich charakterizovať ako mocné dravce so silnou kostrou, u niektorých dobre ohybnou. Hrudný kôš chráni veľké pľúca a srdce. Veľké lopatky im poskytujú dostatok priestoru pre úpony mohutných svalov.
 Končatiny sú prispôsobené na beh. Na prstoch majú zaťahovacie pazúry, okrem geparda, tomu sa pazúry nezaťahujú. Majú krátku mohutnú lebku s mocnými čeľusťami. Lovia cez deň, ale i v noci. Na lov sa organizujú do skupín (levice), ale väčšinou lovia samostatne. Chytajú iba živú korisť.
 Ako potrava im slúžia gazely, antilopy, zebry, pakone, svine bradavičnaté, zajace, vtáky, trúfnu si i na byvolov a žirafy. Na korisť zväčša striehnu v úkryte a zmocňujú sa jej náhlym útokom z bezprostrednej blízkosti. Korisť usmrcujú dlhými špicatými očnými zubami.
Posledná stolička v hornej čeľusti a prvá stolička v dolnej čeľusti sú premenené na trháky, ktorými vytrhávajú kusy mäsa. Korisť odvlečú na stromy, alebo schovajú pred ostatnými predátormi a mrchožrútmi v krovinách. 

Riadia sa dobre vyvinutými zmyslami (čuch, sluch, zrak). Pásava a škvrnitá srsť ich výborne maskuje v porastoch saván.

Šelmi-niečo o nich

Výsledok vyhľadávania obrázkov

Láska bez predsudkov: Tieto tri šelmy sa od seba ani nepohnú! 

Neuveriteľné! Zúrivý lev, mohutný medveď a nebezpečný tiger spolu vychádzajú bez problémov a lásku si prejavujú každý deň.

 Noah's Ark Animal Sanctuary
banner-jablickar620x80fitness.gif
Tiger Sirkan, lev Leo a medveď Balu sú hviezdami zoologickej záhrady v americkej Georgii. Kedysi patrili drogovému dílerovi, ktorý ich veľmi zanedbával a týral.
 
„Leo mal veľkú jazvu na ňufáku. Medveďovi nevymenili postroj za väčší, a tak mu postupne vzrastal do kože,“ uviedol majiteľ zoologickej záhrady. Ranený Balu musel po vyslobodení podstúpiť náročnú operáciu.
 
V strachu, že si tri šelmy budú navzájom nebezpečné, zamestnanci ich zo začiatku plánovali navzájom izolovať. Keď zvieratá na ich márne pokusy reagovali rozzúrene, rozhodli sa zariskovať a nechať ich spolu. A urobili dobre!
 
Priatelia v dobrom aj v zlomVo voľnej prírode nebezpečené šelmy sú na seba zvyknuté, veď to spolu ťahajú už dlhých desať rokov. Veľa sa hrajú a často spávajú pritúlené k sebe. Odborníci zo zoo predpokladajú, že ich tak veľmi zblížilo týranie a trápenie, ktoré zažili u necitlivého majiteľa.
 
„Ich vzťah je veľmi zvláštny. Povedal by som, že jedinečný. Máme sa od nich čo učiť,“ 
Výsledok vyhľadávania obrázkov

KLIK  -   a vyhraj,skus štastie

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Lion vs Tiger , gif
Kde žije lev?
Lev žije na savanách, v stepiach a v riedkych lesoch strednej Afriky. V Ázii žijú len v chránených územiach. Žije tam asi 300 kusov.
U nás žije len v zoologickej záhrade alebo v cirkuse.
Ako vyzerá?
Lev je jednou z najväčších mačkovitých šeliem. Dĺžka jeho tela je 140 - 250 cm. Chvost má 90 - 105 cm dlhý. Na konci chvosta má strapec - chumáč vlasov s malou kostičkou, tŕňom. Je vysoký 100 - 130 cm. Lev váži 120 až 250 kg. Levice medzi 120 a 175 kg. Jeho koža má jednu farbu. Srsť dospelého leva je plavožltohnedá alebo červenohnedá. Hriva samcov býva tmavšia.
Čím sa odlišuje od iných šeliem?
Lev sa od iných veľkých mačiek odlišuje hrivou. Hriva chráni leva pred zraneniami pri bojoch o postavenie v skupine.
Čím sa živí? 
Lev sa živí antilopami, zebrami, žirafami, byvolmi, mláďatami hrocha, slona i gorily. Neodváži sa napadnúť dospelé slony, nosorožce, africké byvoly a dospelé gorily.
Keď v prírode nič nenájde, pre potravu chodí do dediny.
Kto loví?
Lev loví úplne inak ako iné mačkovité šelmy - nie sám, ale v skupine. Lovia hlavne samice aj mladými levmi. Staré levy strážia svoje územie ručaním. Ulovenú korisť zjedia všetci spolu. Levy pri jedení zastrašujú protivníkov.
Ako loví?
Skupina levov obkľúči zver a zahatá jej únikovú cestu.
"Lev sa nedokáže sám uchrániť pred pascami a líška sa sama neobráni pred vlkmi. Preto treba byť líškou aby si rozpoznal pasce a levom, aby si odstrašil vlkov."
- Niccolo Machiavelli
"Model T vyrábame vo všetkých farbách, ale ponúkame ho výhradne v čiernej."
- Henry Ford
Výsledok vyhľadávania obrázkov

Tiger, lev, leopard a medveď pomohli vytvoriť originálne džínsy  

Bratislava  - Ak ste si doteraz mysleli, že zvieratá v zoologických záhradách dokážu len jesť, spať a predvádzať sa pred zvedavými návštevníkmi, možno budete prekvapení. Šelmy z bratislavskej ZOO ukázali, že cudzie im nie sú ani ďalšie činnosti, z ktorých môžu mať dokonca prospech aj ony. Ako je to možné?
Agentúra manifest 360 a bratislavská ZOO prišla koncom minulého roka s nápadom, ako pomôcť vybraným zvieratám v zoologickej záhrade. Inšpirovali sa pri tom projektom čínskej dobročinnej organizácie Mineko Club. Ideou ich spoločného projektu bolo vyrobiť netradičné oblečenie, ktoré by spoluvytvárali samotné šelmy. Do výbehu, v ktorom sa nachádzajú tigre, levy, leopard, jaguár a medveď dali na jeseň kusy džinsoviny, s ktorými sa zvieratá začali hrať a trhať ich.
Leopardica Nimali, samica jaguára Laima, tigrica Shilang, levica Jawa, ale aj medveď Félix si z nich počas nasledujúceho mesiaca urobili svoje obľúbené hračky a jeansovinu trhali, čím na nich vytvárali diery, škrabance a unikátne značky. Po niekoľkých dňoch ich z výbehov vybrali, vyčistili a odovzdali do rúk mladej módnej návrhárke Lucii Spišákovej, známej najmä zásluhou značky SEWOLOGYLAB.
Tá z nich bez nároku na honorár počas decembra a januára vytvorila 8 kusov originálnych jeansov. Ide o pánske i dámske kusy v rôznych veľkostiach, no platí, že každý kus je originál, pričom ich noví majitelia nájdu na zadnej strane špeciálnu etiketu so zvieraťom, ktorý jeansovinu trhal
Výťažok z predaja týchto kúskov, nazvaných manifest jeans, poputuje zvieratkám do bratislavskej ZOO, ktoré si tak aspoň z časti zarobia samé na seba. Ich chov totiž ani zďaleka nie je lacnou záležitosťou. Ročné náklady na chov jaguára sú vyše 1100 eur, tiger stojí viac ako 1300 eur a levy vyžadujú dokonca 1600 eur ročne.
“Naša cesta je iná. Nechceme len vymýšlať reklamu, chceme chápať našich klientov až do kosti. Preto tvoríme vlastné biznis aj neziskové projekty, ktoré nás učia fungovaniu trhu. Jednou z odpovedí sú manifest jeans vyrobené nami v spolupráci so šelmami, predané ľuďom, ktorí radi pomáhajú konkrétne a nehanbia sa oceniť kvalitu a jedinečnosť," povedal o projekte Róbert 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Lion vs Tiger , gif 

"Ako sa chováš ku zvieratám, taký si človek." 

  "Na dvadsať rokov je človek pávom, na tridsať levom, na štyridsať ťavou, na päťdesiat hadom, na šesťdesiat psom, na sedemdesiat opicou, na osemdesiat nič."
- Baltasar Gracián
"Voči veľkému náhlemu nešťastiu vedľa seba sa človek správa takmer rovnako ako stádo antilop, do ktorého skočil lev: koho to nepostihlo, sa po niekoľkých minútach hrôzy pasie kľudne ďalej."
- Joachim Günther
"Ani mŕtveho leva neťahaj za hrivu."
- Marcus Valerius Martialis
"Rozkoš - len zvädnutému osladený jed, pre tých však, ktorí majú vôľu leva, veľká posila srdcu a pokorne ušetrené víno všetkých vín."
- Friedrich Nietzsche
Leonardo da Vinci
"Príde deň, keď zabitie zvieraťa bude považované za rovnaký zločin ako zabitie človeka."
Hans Hesse
"Dnešný trýzniteľ zvierat je zajtrajší vrah."
Albert Schweitzer
"Ochrana zvierat je výchova k ľudskosti." Leonardo da Vinci
Výsledok vyhľadávania obrázkov

Tiger pásavý indický

Nádhera a sila tigra pásavého vzbudzujú rešpekt aj strach zároveň. Vďaka svojej schopnosti usmrtiť zviera až dvakrát také veľké ako je on sám, je jednou z najobávanejších šeliem. Ak sledujeme tigra, máme pocit, že kvôli výraznému zafarbeniu jeho srsti s čiernym pruhovaním, ho nemožno prehliadnuť.
Práve toto sfarbenie však tigra maskuje v jeho prirodzenom prostredí tienistých lesov a pralesov.

Tiger je samotárske zviera, ktoré vychádza na lov v noci. Hranice svojho územia si označuje silne zapáchajúcim močom a výlučkami pachových žliaz. Pachové značky používa ako výstrahu pre tigre z okolia, ktorým signalizuje, že sa nachádzzajú na jeho území.
Tiger si brúsi svoje pazúry o kôru stromov a tieto škrabance potom slúžia na označene jeho teritória. Korisť tiger zaťahuje do húštin a jej zvyšky prikrýva lístím, aby sa k nim neskôr vrátil. Poznáme niekoľko poddruhov tigra, ktoré majú celkom odlišné nároky na životné prostredie a obývajú rôzne oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie.
Výsledok vyhľadávania obrázkov

Tiger pásavý indický sa dnes najhojnejšie vyskytuje na lestnatých územiach pobrežia Sundarbanu vo východnej Indii a Bangladéši. Tigre potrebujú veľké lovecké teritórium. Územia jedného samca sa rozprestiera približne na 55 kilometroch štvorcových, samica zaberá územie s rozlohou asi 45 kilometrov štvorcových.
 

Pretože tiger je samotárske zviera, aj malá populácia tigrov potrebuje a prežitie dosť rozsiahle územie. Aj keď je tiger typickou lesnou šelmou, na stromy sa nikdy nešplhá. Na druhej strane však miluje vodu, rád sa kúpe a je výborným plavcom. Často sa objavuje na ostrovoch oddelených od pevniny širokým pásom mora. Tiger pásavý sa rozmnožuje počas jarných mesiacov.
Samec sa vydáva za samicou a zostáva s ňou 60 – 80 dní. Počas tohto obdobia je samica schopná oplodnenia iba počas 3 – 7 dní. Po spárení sa samec potom vracia na svoje územie. Asi po pätnástich týždňoch gravidiyi si tigrica nájde dobre ukryté miesto pre brloh, vystelie ho svojimi chlpmi a vrhne dve až štyri, výnimočne aj šesť mláďat.
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Tie sú síce počas prvých desiatich dní po narodení slepé, ale ich jemný kožúšok už má charakteristické pruhovanie. Asi osem týždňov sa živia materským mliekom, potom im tigrica začne predkladať malé kúsky koristi. Po šiestich mesiacoch necháva tigrica občas mláďatá samotné a vydáva sa na lov.
Vo veku jedenástich mesiacov života sa mladé tigre môžu vydať na lov samé, vtedy sú už totiž väčšinou dostatočne silné aj na ulovenie väčšej koristi. Tigre sú nočnými lovcami. Za vyhliadnutou korisťou sa ostražite plazia a napriek svojej značnej veľkosti sa pritom v tráve takmer strácajú.
Niekoľko metrov od koristi sa potom vymrštia a bleskovým skokom ju dolapia. Útok je spravidla vedený zozadu alebo zo strany.

Menšie zvieratá usmrcujú zahryznutím do tyla a zlomením väzov, väčším potom prehryznú a roztrhnú hrdlo. Tiger síce dokáže na krátku vzdialenosť vyvinúť veľkú rýchlosť, napriek tomu mu však zdravé rýchlonohé zviera, ako jeleň, väčšinou uniknú. 
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Tiger uprednostňuje veľké zvieratá, aj keď nepohrdne ani drobnými živočíchmi, , napríklad žabami, myšami či vtákmi. Loví hlavne divý dobytok, byvoly alebo diviaky. Radšej napáda mladšie alebo naopak, staré a choré kusy, ktoré nemajú sily na intenzívny odpor.

Tiger pásavý indický žije na území Sundarbanu (okolie ústia rieky Gangy) v Indii a v Bangladéši.
Je rozšírený v severnej a strednej Indii podobne ako aj v Nepále alebo v Barme. V roku 1900 sa veľkosť tigrej populácie odhadovala na 40 – 50 tisíc jedincov. Do roku 1972 klesol tento počet na 1850 kusov. Vďaka dôslednej ochrane tohto druhu sa ich počet podarilo opäť zvýšiť na súčasných asi 4 tisíc jedincov.
Charakteristické znaky:

Dĺžka tela: 2,7 – 3,1 m, namerané od hlavy po chvost

Výška: v kohútiku 91 cm

Hmotnosť: samce 180 – 260 kg

Pohlavná dospelosť: v 3. – 4. roku života

Obdobie párenia: na jar
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Dĺžka gravidity: 95 – 112 dní

Počet mláďat: 2 – 3, niekedy aj viac

Správanie: samotár, zväčša nočné zviera

Potrava: jelene axis, diviaky, byvoly, opice

Hlas: rev, mručanie

Dĺžka života: 15 rokov

Tiger bengálsky usurijský

STAVBA TELA POVRCH TELA
Zimná srsť tigra usurijského má žltkastú farbu,na rozdiel od srsti letnej,ktorá brýva zafarbená červenooranžovo.Odtieň bledej srsti splýva so snehom pokrytov tajgov.Keďže tiger přežívá v extrémnych teplotách okolo -45 stupňov C,jeho srsť je dlhšia a hustejšia,než srsť tigrov,žijúcich v teplejších oblastiach.Je jediným tigrom,ktorého v oblasti brucha chráni pred ľadovým vetrom a nízkymi teplotami asi 5 centimetrov hrubá tuková vrstva.
KOSTRA, SVALSTVO, POHYB
Svaly vytvárajú machanickú energiu potrebnú k pohybu.Táto energia je prenášaná do miesta kontaktu živočícha s podkladom,čize vodou alebo vzduchom.Svaly sú veľmi rozmanité,ale aj šlachy s oporou kostry. Kostra je miestom upevnenia a oporou pre svaly.Jej prvky prenášajú energiu a zväčšujú rozsah pohybu.
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Osou kostry je chrbtica,ktorú tvoria stavce krčné, hrudné, bedrové, krížová kosť a chvostové stavce.Vpredu sa k chrbtici pripája kostra hlavy(lebka),zložená z časti mozgovej a tvárovej.K hrudným stavcom sa pripájajú rebrá ,vpredu spojené hrudnou kosťou.Hrudné stavce ,rebrá a hrudná kosť tvoria hrudný kôš,ktorý chráni srdce a pľúca.
Ku kostre trupu je pripojená kostra končatín .Kostra prednej končatiny sa skladá s lopatky ,k nej sa pripája ramenná kosť,k nej vretená a lakťová,potom nasledujú kosti zápästné,záprstné a kosti piatich článkových prstov. Kostra zadnej končatiny sa skladá z panvových kostí,ku ktorým je prikĺbená stehnová kosť,k nej zas holenná a lýtková,potom nasledujú kosti priehlavkové,predpriehlavkové a kosti štyroch článkovaných prstov.
Dýchaciu a obehovú sústavu Tvorí srdce, tepny, žily, vlásočnice, pľúca, priedušky a krv, kt. má za úlohu rozvod živín, príjem kyslíku a odvod kysličníka uhličitého z tela. Tráviaca sústava Začína ústnou dutinou, pokračuje cez hltan, žalúdok, tenké a hrubé črevo až po konečník. Tráviaca sústava umožňuje príjem potravy a vstrebávanie živín.
Močová sústava Tvoria ju obličky, kt. filtrujú krv a odstraňujú z nej škodlivé látky. Prebytočnú vodu vo forme moču potom tiger vylúči. Nervová sústava Skladá sa z mozgu, miechy a nervov. Obstaráva nervovú činnosť za pomoci očí, uší, nosa, hmat, fúzov, chuťových buniek atď. 
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Rozmnožovanie Tigre sa len v čase rozmnožovania združujú do párov. Samec a samica sa k sebe v čase dvorenia správajú viac-menej nežne, aj keď okolo samotného páriaceho aktu je často veľa vrčania, revu a tvrdých rán labami. Pri samotnom akte je samec na chrbte samice a drží ju zubami za šiju tzv. nackenbiss.
Doba gravidity u tigrice trvá priemerne 104-106 dní. Obvyklí počet mláďat je 2-3. V prírode tigrica neodchová viac než 3 max. 4 mláďatá. Ak je ich viac, samica často najslabšie zabije tzv. materinský inštinkt zachovania druhu. Výskyt Prostredie Tipické znaky tigra usurijskéh

Levy - South African lion

Potrava / Food: stredné a veľké kopytníky – zebry, gazely, antilopy, mláďatá žirafy, nosorožca, hrocha, aj menšie cicavce / middle and big ungulates – zebras, gazelles, antelopes, cubs of giraffe, rhinoceros, hippopotamus, also smaller mammals
Výsledok vyhľadávania obrázkov
 
Spôsob života / Habit: skupiny 7 – 10 jedincov, jediná sociálne žijúca veľká mačka/ groups of 7 – 10 individuals, the only sociable big cat

Výskyt / Habitat: savany Afriky / savannas of Africa CITES Lev púšťový Vzhľad Lev sa od iných mačkovitých odlišuje krátkou priliehavou srsťou a koncom chvosta, kde má dlhú srsť.
 Už na prvý pohľad vidieť pohlavný dimorfizmus. Od samíc sa líšia mohutnou hlavou, krk a hruď majú pokrytú krásnou hrivou.

Veľkosť Dĺžka:140 až 250 cm

Dĺžka chvostu: 90 až 105 cm Výška:100 až 130 cm Hmotnosť:lev 120 až 250 kg, levica 120 až 175 kg
Rad / Order: šelmy / carnivores

Dĺžka tela / Body length: 140 - 190 cm

Dĺžka chvosta / Tail length: 70 – 105 cm

Hmotnosť / Weight: 120 – 250 kg
Výsledok vyhľadávania obrázkov
Dĺžka gravidity / Gestation period: 100 – 116 dní / days

Počet mláďat / Young per birth: 2 - 4

Pôrodná hmotnosť / Weight at birth: 1300 g

Dĺžka života / Life span: 12 – 15 (v zajatí / in captivity 25) rokov / years
Sfarbenie
Srsť dospelého leva je plavožltohnedá alebo červenohnedá. Hriva samcov býva tmavšia.

Výskyt
Lev púšťový je rozšírený v savanách a stepiach Afriky na juh od Sahary a v severozápadnej Indii.
Život leva
Potrava Lev sa môže živiť napr. antilopami, zebrami, žirafami, byvolmi a mláďatami slona, hrocha a gorili, lebo dospelé jedince sú pre leva nebezpečné. Keď vo voľnej prírode nenájde potravu môže zájsť až k obydliam ľudí.

Lov
Väčšinou lovia samice v skupinách s mladými levmi. Najradšej lovia v močarinách. Ulovenú potravu zjedia všetci spolu.
Výsledok vyhľadávania obrázkov

Mláďatá
Samica je tehotná 100 až 120 dní. Táto levica odíde od skupiny. Potom si nájde skrýšu, kde porodí 4 až 6 mláďat. 3 až 5 mláďat sa nedožije 3 rokov. Levica, ktorá kojí mláďatá, potrebuje denne skonzumovať až 6 kg mäsa. Keď levica privedie svoje mláďatá do skupiny, ostatné levy ich prijmú medzi seba.

Biele mačky
BIELY LEV
Náš lev Haldir je nositeľom génu, ktorý spôsobuje biele sfarbenie. I keď je biely, nejedná sa o albína. Tento jav sa odborne nazýva LEUCIZMUS.

O leucizme hovoríme vtedy, ak má zviera normálne pigmentované oči, pery alebo chodidlá, nie však srsť (na rozdiel od albína, ktorý nemá žiadny pigment, kožu má teda ružovú a oči červené). Biele levy netvoria samostatný poddruh. 
 Jedná sa o príslušníkov poddruhu lev juhoafrický (Panthera leo krugeri).

Spôsob života ako aj nároky na chov v zoologických záhradách sú pre obe farebné varianty rovnaké. Biela farba (leucizmus) sa vyskytuje iba u tohto poddruhu.  Mláďatá „bielych“ levov prichádzajú na svet úplne biele a ich srsť vekom nadobúda tmavší odtieň až do krémovej farby.
Výsledok vyhľadávania obrázkov
V prírode by sme biele levy hľadali márne, pretože bielo sfarbené levíčatá sú príliš nápadné a stávajú sa korisťou iných predátorov (najmä supov a hyen). Ak by sa teoreticky podarilo bielemu levovi dosiahnuť v prírode vyššieho veku, i tak bude mať problémy pri love koristi.
Jeho farba ostro kontrastuje s farbou okolitého prostredia a väčšina kopytníkov jeho pohyb zaregistruje skôr, než sa k nim dokáže priblížiť. Podľa posledných údajov žije na svete iba 80 - 90 bielych levov. Všetky sú chované v zoologických záhradách a to najmä v Juhoafrickej republike a v USA. 
Trocha genetiky Normálne (tmavé) sfarbenie je u levov dominantné (silnejšie) a v genetike sa označuje dvoma veľkými písmenami. Biele sfarbenie je recesívne (slabšie)  a označuje sa malými písmenami. Ak sa Haldir (bb) úspešne spári s našou levicou Jawou (NN), mláďatá síce budú nositeľmi génu pre bielu farbu, ale ten bude „prekrytý“ dominantným (silnejším) génom pre normálne sfarbenie.
Mláďatá budú teda hnedé:
NN ´ bb = Nb, Nb, Nb, Nb. Ak spárime dvoch jedincov, ktorí majú hnedú farbu, ale sú nositeľmi génu aj pre farbu bielu, 25% mláďat by malo byť hnedých dominantných, 50% hnedých, ale s génom pre biele sfarbenie a 25% mláďat by malo byť bielych: Nb ´ Nb = NN, Nb, Nb, bb
Výsledok vyhľadávania obrázkov
. V prípade, že spárime hnedého jedinca, ktorý je nositeľom génu pre bielu farbu s bielym jedincom, 50% mláďat bude hnedých, ale budú mať gén pre bielu farbu a 50% bude bielych: Nb ´ bb = Nb, Nb, bb, bb. Ak spárime bieleho leva s bielou levicou, výsledok je jasný – všetky mláďatá budú biele: bb ´ bb = bb, bb, bb, bb.

Lev

Je jedinou mačkovitou šelmou , ktorá žije a loví v skupinách. Samec s nádhernou hrivou , často nazývaný kráľom zvierat , vládne majestátne nad samicami svojho klanu. Aby udržal votrelcov v bezpečnej vzdialenosti od svojho teritoria , z času na čas hrozivo zareve , čo počuť až do vzdialenosti 10 kilometrov. Inak je ozajstný lenivec. 
Takmer 20 hodín denne strávi spánkom a odpočinkom . Skupinu v skutočnosti udržiavajú samice. Lovia a starajú sa o mláďatá. Levíčatá sú malé huňaté guľky , prvé tri mesiace žijú pri matke v bezpečnom úkryte vzdialenom od skupiny. Trojročné dospelé samce vodca odoženie od svorky. Nejaký čas žijú osamotené a blúdia savanou , čakajú na príležitoť , aby mohli nahradiť vodcu inej svorky , nejakého starého , slabého leva.
Výsledok vyhľadávania obrázkov

KLIK-na link

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one